top of page

Hoe nu verder?

“We waren, met de recente ervaringen van de vuurwerkonrusten in het achterhoofd, maximaal voorbereid dit jaar. En gelukkig is het, op een aantal vervelende incidenten in Langdonk na, overal rustig gebleven.” Dat stond er in het nieuwejaar statement van de Roosendaalse burgemeester Han van Midden. Hij zegt te betreuren dat er in Langdonk – na weken van onrust – ook tijdens de jaarwisseling vervelende incidenten zijn geweest. De gemeente noemt het 'minder heftig dan in november, maar nog steeds onacceptabel'.  

​

Of het nou voorkomen had kunnen worden of niet, burgemeester Han van Midden heeft na alle overlast een brief uit gestuurd naar alle ouders met kinderen tussen 12 en 21 jaar om zo alsnog een dergelijk gesprek te openen. Vervolgens is hij samen met de Jongerenraad meerdere malen aanwezig geweest in de overlastwijken om zelf het gesprek aan te gaan met de jongeren daar. In een persbericht op Facebook laat hij weten te zijn verrast door de gevoelens van discriminatie in zijn stad. Om het gesprek te openen voor heel Roosendaal, heeft hij samen met twee Roosendaalse muzikanten een rapnummer opgenomen waarin ze het verhaal van de diepgewortelde gevoelens aan het licht brengen.

 

 

 

 

Na de vuurwerkincidenten zijn er niet alleen praktische maatregelen getroffen om een volgende situatie te voorkomen, zoals preventief fouilleren en de wijken sluiten voor mensen die er niks te zoeken hadden. De gemeente is ook samen met Jongerenwerk rond tafel gaan zitten. “Nog geen week later was er het idee van een pop-up jongeren ontmoetingscentrum in de verschillende wijken,” aldus Van Zantvliet. “We bieden in de jongerencentra een veilige omgeving waar ze deel kunnen nemen aan activiteiten. Niet iedereen heeft altijd zin om te praten, maar als we die enkeling eruit kunnen halen die wij verder kunnen ondersteunen dan is dat natuurlijk supertof.”

 

De Jongerenraad maakt daar een kritische kanttekening bij. De gemeente moet namelijk wel oppassen met het belonen van de jongeren. “Stel iemand laat een bom af gaan, je gaat met die persoon in gesprek en wat ze missen is een voetbalveldje. Als die er dan vervolgens komt moet het niet zo zijn dat ze denken ‘als ik de volgende keer iets wil dan moet ik ook maar een vuurwerkbom afsteken’.” Volgens Waegemaekers is het dan ook belangrijk dat ze wel even de pijn voelen van hun daden, maar dat er wel gekeken wordt naar de opties om ze te helpen.  

bottom of page