top of page

Discriminatie als probleem

“Het leek wel alsof je in Afghanistan rondliep”, zegt Sieb van Zantvliet, jongerenwerker bij WijZijn Traverse Groep in Roosendaal. Hij is aanwezig geweest bij een van de vuurwerkrellen in Roosendaal, waar ook politie en ME ter plekke waren. Verschillende media melden dat er gegooid is met zelfgemaakte molotovcocktails en dat sommige jongeren zijn opgepakt. Van Zantvliet vermoedt dat een groot deel van de honderden jongeren niet uit de wijk Langdonk komt, waar het incident plaatsvond. 

​

Diezelfde avond is van Zantvliet samen met zijn collega’s in gesprek gegaan met de jongeren om ze te stimuleren om naar huis te gaan. Volgens hem zijn de vuurwerkrellen niet een direct resultaat van de frustratie rondom het coronavirus en het vuurwerkverbod. Discriminatie bleek het diepgewortelde probleem te zijn.

 

Van Zantvliet: “Er was natuurlijk al langer onbegrip. Jongeren worden steeds vaker ingekaderd. Het is makkelijk om aan iemand een label te hangen.” Ook de Roosendaalse Jongerenraad ziet dit probleem. “Als er overlast wordt veroorzaakt waarbij twee Marokkanen betrokken zijn, wordt die hele gemeenschap ervoor verantwoordelijk gehouden. Zo komt die etnische groep negatief in de publiciteit”, zegt voorzitter Sebastiaan Waegemaekers. Dat de jongeren middels angst en geweld statements maken is volgens beiden absoluut niet goed te keuren, maar dat ze gefrustreerd zijn is begrijpelijk. “Wat ik wel jammer vind is dat het gesprek moet komen op het moment dat het is fout gegaan. Waarom kunnen gesprekken niet vooraf?” De Jongerenraad heeft dit initiatief bij de gemeente geopperd, maar slaagde er niet in om ze over te halen.

 

In Woensdrecht is dit wel gebeurd, dat blijkt uit een persbericht van de gemeente Woensdrecht. Op 8 december werd er namelijk een speciale gemeenteraad georganiseerd waar vijftien jongeren het gesprek over corona aangingen met raadsleden en waar ze hun zorgen konden uiten. Van Zantvliet is echter van mening dat de vuurwerkincidenten in Roosendaal niet voorkomen hadden kunnen worden. “Deze jongeren zijn niet zo van het praten, die zijn meer van het laten zien en dat was helaas op deze manier.”

01/

WijZijn Traverse Groep

Non-profit organisatie die zich inzet voor iedereen in de samenleving die hulp nodig heeft. Doormiddel van o.a. social workers en vrijwilligers.

02/

Jongerenraad Roosendaal

Adviesorgaan binnen de gemeente Roosendaal die zich inzet voor en door jongeren van 12 tot 27 jaar.

bottom of page